Яблуня Бабушкино – пізньозимовий сорт. Дерева середньорослі, з широкоокруглою розлогою кроною, що складається з товстих, піднятих вгору основних гілок. Плоди середньої величини або дрібніші. Основне забарвлення зелене, що переходить у жовте при дозріванні. М’якуш білий, соковитий, дрібнозернистий, з винним присмаком, відмінного кисло-солодкого приємного смаку. При дозріванні плоди значною мірою обсипаються. Плоди Бабушкіно споживаються у свіжому вигляді і є чудовою сировиною для приготування компотів та варення. Сорт відрізняється пізнім вступом до пори плодоношення (на 8-10 року, котрий іноді пізніше). У дорослих дерев урожайність помірна, нерегулярна за роками. У разі Орловської області характеризується достатньої зимостійкістю. Переваги сорту: тривала лежкість плодів та їхній добрий смак. Недоліки сорту: пізніше вступ у плодоношення, сильна обсипається листя у другій половині літа.
Яблуня “Аріва” – швейцарський сорт яблук зимового строку дозрівання. Цінність сорту полягає в імунітеті до парші та борошнистої роси. Швидкоплідний, середньої сили росту, з регулярною і щедрою врожайністю. Плоди 170-180 г, одномірні, зі смугастим помаранчевим рум’янцем на більшій частині яблука. Форма плодів округла, але зустрічаються і бокаловидні. Плоди відмінного десертного смаку, зберігаються до березня. При гарній компактності крони пагони у яблуні відходять під гострим кутом, тому при формуванні крони молоді пагони необхідно відтягувати шпагатом, переводячи їх з вертикального в горизонтальне положення. Особливості та характеристики товару: Розмір дерева: середньоросле з компактною округлою негустою кроною; Найкраще розташування: повне сонце, сприяє яскравому забарвленню плодів; Час цвітіння: в середньопізні строки, цвіт стійкий до пізних весняних заморозків; Термін збору врожаю: наприкінці вересня; Запилювачі: Айдаред, Ліберті, Флоріна і Чемпіон; Забарвлення: зеленувато-жовте, з оранжево-червоним, штрихово-плямистим рум’янцем, який покриває 3/4 поверхні; Смак: хрусткий, ароматний, кислувато-солодкий; Вага: 170-180 г; Транспортабельність: відмінна; Урожайність: висока; Зимостійкість: середня; Стійкість до хвороб: хороший імунітет до парші та
Яблуня Аріан (Аriane) – один з нових французьких сортів, високостійкий до захворювань. Плоди середньої величини, кулясті, зелено-жовті, на 75% покриті червоним інтенсивним рум’янцем. М’якуш кремово-жовта, хрумка, соковита, ароматична, насиченого смаку. Зберігаються добре: до грудня та довше. Плоди тверді і транспортабельні, придатні для тривалого зберігання. Аріана високоврожайний сорт, вимагає проріджування зав’язі. Високоякісний клубний сорт, що використовується в екологічно чистих насадженнях.
Аполлон – літній, початок серпня, плоди округло-конічні, 250г, жовті з темно-червоним рум’янцем на 1/2 або майже по всьому плоду. М’якуш кремова, жовтий, середньої щільності, винно-солодкого смаку з невеликою кислотою, десертний. Хворобами не уражається, зимостійкість висока.
Яблуня “Антонівка (Antonovka)” — класичний осінній сорт вітчизняної селекції. Дерево вирощується на середньорослій підщепі 54-118, і досягає висоти 3-4 метри у дорослому віці. Крона кругла, злегка витягнута вгору. Основні гілки молодого дерева підняті до стовбура, з часом опускаються в сторони. Цвіте білими квітами. Кращими запилювачами є сорти Сніжний Кальвіль та Пепінка Золотиста. Плоди Антонівки великі, вагою 130-180 г, мають округлу форму. Під час дозрівання колір зелено-жовтий, а при тривалому зберіганні плоди жовтіють повністю. М’якоть світла і солодка, з яскраво вираженим кислуватим присмаком, що відрізняє Антонівку від інших сортів і підвищує її оцінку серед дегустаторів. Цей сорт вважається осіннім, а плоди починають дозрівати на початку вересня. При правильному зберіганні вони можуть зберігатися до трьох місяців. Плоди не обсипаються, є товарними і добре транспортуються. Плодоношення яблуні починається на третій рік після посадки. Антонівка виділяється серед інших сортів невибагливістю до ґрунту, високою врожайністю. Яблуня чудово переносить зимові морози і не боїться парші. Перші
Яблуня “Антонівка 600” – пізньо-осінній сорт яблуні вітчизняної селекції, що здобув популярність у другій половині минулого століття завдяки своїм високим якісним характеристикам і товарним плодам. Сорт має безліч різновидів. Дерева сильнорослі, досягають великих розмірів на насіннєвому підщепі. Крона має сферичну форму, яка з віком набуває кулястої форми. Плоди середніх і великих розмірів, масою від 240 до 600 г. М’якоть біла, соковита, кисло-солодка, з підвищеним вмістом кислоти. Зрілі плоди надзвичайно ароматні і запашні, з відмінним смаком. Сорт здобув популярність завдяки високим смаковим якостям. Плоди добре закріплені на дереві і не опадають до обривання, що забезпечує гарне збереження врожаю. Яблуня придатна для закваски. Плоди використовуються в різних видах обробки – консервація, компоти, закваски, повидла тощо. На насіннєвому підщепі дерева починають плодоносити через кілька років. Для прискорення плодоношення рекомендується використовувати сучасні клонові підщепи. Сорт невибагливий у вирощуванні і порівняно стійкий до основних хвороб яблуні.
Яблуня “Амулет” – пізньоосінній сорт, відомий своєю високою врожайністю та зимостійкістю. Плоди масою 180 г мають зеленувато-жовте забарвлення з інтенсивним темно-червоним розмитим рум’янцем, що покриває майже всю поверхню. М’якоть соковита, ароматна, з відмінним десертним кисло-солодким смаком. Плоди знімають у кінці вересня, а споживча стиглість настає з жовтня по лютий. Дерево середньоросле, з міцною компактною широкоовальною кроною. Плодоношення мішане. На середньорослій підщепі дерево вступає в плодоношення на 3-4 рік після посадки. 8-річні дерева на підщепі забезпечують врожайність 54-118 кг/дерево (25-30 т/га). Яблука середні та великі, масою 160-210 г, одномірні, широкоокругло-конічні, зеленувато-жовті з темно-червоним рум’янцем. М’якоть кремова, середньої щільності, дрібнозерниста, соковита, ламка, ароматна, з оцінкою смаку 8,0-8,4 бала. Знімальна та споживча стиглість досягається в середині вересня. У холодильній камері плоди зберігаються до середини листопада. Плоди придатні для переробки на високоякісний сік. Сорт імунний до парші, стійкий до борошнистої роси. Зимостійкий.
Яблуня “Амброзія” – солодкий зимовий сорт канадської селекції, групи Ред Делішес. Плоди зовні дуже привабливі – глянцеві, з темно-рожевим рум’янцем на кремово-жовтому фоні. Це яблуко з низьким вмістом кислоти, що сприяє гарному травленню дітей і літніх людей. Дуже добре підходить для салатів, випічки і основних страв. Період споживання плодів – жовтень-початок листопада. Зберігаються від 4-х до 6 місяців. Дерево – середніх розмірів. Помірно-сильне зростання сповільнюється з початком плодоношення, формуючи підняту крону з потужних пагонів. Любить сонце. Цвіте дерево одночасно з багатьма іншими сортами яблунь, тому служить запилювачем для них. Кращі запилювачі – Гала і Ред Делішес, Грані Сміт, Спартан, Голден Делішес. Плоди подовжено-конічні, масою 220-280 г. Шкірочка тонка. М’якоть – біла, при розрізі не змінює свого кольору, дуже соковита, хрустка, солодка, ароматна. Урожайність сорту висока, рясна. Рослина морозостійка, має імунітет до захворювань і шкідників. Входить в топ-10 лідерів яблуневих сортів.
Яблуня “Айдаред” – сорт, отриманий шляхом схрещування сортів “Джонатан” і “Вагнер”. Дерево середньоросле, з округлою, широкоовальною кроною. Гілки міцні, відходять від стовбура під кутом 40-70 градусів. Плодоносить на однорічних приростах. Цвіте в ранні терміни, цвітіння тривале. Вступає у плодоношення на третій-четвертий рік після посадки. На 6-7 рік життя дерево дає по 25-30 кг яблук, а на 10-13 рік – 50-90 кг. Плоди одномірні, середнього розміру, середньою масою 145-190 г, плоскої форми. Забарвлення зеленувато-жовте з яскраво-червоним розмитим рум’янцем або червоними смугами. Шкурка з легким восковим нальотом, блискуча, тонка, злегка масляниста. М’якоть соковита, світло-кремова або кремова, дрібнозерниста, щільна. Смак кисло-солодкий. Дегустаційна оцінка 4-4,2 бала. Знімна стиглість плодів настає на початку жовтня. Споживча стиглість – в лютому. У звичайному підвалі плоди зберігаються до березня, а в спеціальних холодильних установках – до червня. Плоди придатні для транспортування на далекі відстані. Призначення плодів – використання в свіжому вигляді. Сорт відзначається високою морозостійкістю.
У вашому регіоні слабо забарвлюються плоди? Тоді сорт Адамс Епл, який є новим клоном Орегон Спур Ред Делішес, буде гідним вибором. Плоди цього сорту високоврожайні, дуже скороплідні та слаборослі. Вони відрізняються високою зимостійкістю та прекрасним імунітетом до хвороб. Дерева дають плоди масою від 180 до 240 г. Шкірка плодів глянцева і забарвлюється ще на стадії зав’язі в темно-бордові тони. Завдяки насиченому кольору та правильної округлої форми, плоди мають гарний товарний вигляд. М’якоть дуже ароматна, соковита, смачна і дійсно солодка. Яблука зберігаються до квітня при належних умовах.
Шовковиця штамбова плакуча чорна – це декоративне дерево, яке використовується для прикрашання присадибних ділянок і створення ландшафтних композицій, а також для вирощування смачного врожаю. Рослина має гарний зовнішній вигляд, що робить її популярною в садівництві. Плоди солодкі та чудово підходять для споживання у свіжому вигляді. Дерево щеплене на штамб висотою 1,5-2 м і має середню швидкість розвитку. Ширина дорослої рослини становить 2-4 м. Для культури характерні крони у формі парасольки та плакучі гілки, що спадають до землі. Цвітіння триває у травні-червні, коли з’являються подовжені звисаючі колоски. Плодоношення не дуже рясне, але ягоди досягають довжини до 5 см і при дозріванні набувають чорного кольору. Вони мають дуже солодкий смак і підходять для споживання.
Шовковиця Шеллі чорна,щеплена – чудовий крупноплідний сорт шовковиці, який дає плоди темно-фіолетового, майже чорного кольору. Вирощується, маючи вигляд дерева, сягає заввишки біля 3-4 м, формує красиву пишну крону округлої форми. Плоди дозрівають дуже рано, вже наприкінці травня, плодоносіння триває близько тридцяти днів.Плоди просто гігантські сягають близько 5 см ,а важити можуть до 10 г .Листя величезне може сягати до 50 см. Шовковиця є невибагливою, росте на будь-яких ґрунтах, стійка до посухи та морозу. Саджанці володіють середньою швидкістю росту, у плодоносіння вступають буквально одразу після висадження. Шовковиця Шеллі застосовується як для отримання смачних плодів, так і в якості декоративного дерева на ділянці.Шеллі це один з великоплідних сортів шовковиці .Сорт самоплідний .
Шовковицю Білу Медову відносять до сортів середнього терміну дозрівання. Плодоносити дерево починає на 4-5 рік, з початку липня по серпень регулярно дає високі врожаї. З однієї рослини отримують до 200 кг шовковиці. Ягоди світло-бежеві або жовтуваті, ароматні, м’які, в довжину до 3-5 см, діаметром до 1 см, досягають ваги 5-7 г кожна. Смак – десертний, що нагадує мед. Циліндричні ягоди зі слабким ароматом зібрані в суцвіття. Приживається на будь-яких ґрунтах, стійка до засух і морозів, зростає швидко і рясно плодоносить.
Чорний горіх (або американський горіх) – найбільш високоросле дерево з родини Горіхових, відоме своєю універсальністю і декоративністю. Воно може досягати висоти 30-40 метрів, хоча в середніх широтах зазвичай не перевищує 18 метрів з діаметром стовбура близько 50 см. Кора дерева темна з глибокими тріщинами, а його назва походить від ефектного чорного забарвлення плодів, кори та деревини. Листя чорного горіха має фітонцидні властивості, які знищують бактерії в повітрі, очищаючи його. Для нормального росту горіха температура повітря повинна бути не нижче 10 градусів, хоча дорослі дерева витримують морози до -38 градусів. Грунт для чорного горіха повинен бути слаболужним або нейтральним. На слабокислому або кислому ґрунті дерево відстає у розвитку і не готується до зими належним чином. Чорний горіх вологолюбний і потребує регулярного поливу для нормального росту.
Черешня Техлован – це сорт чеського походження з пізнім часом дозрівання, який має ряд відмінних характеристик: Основні характеристики: Час дозрівання: Кінець червня, що робить його одним з пізніх сортів черешні. Дерево: Середньоросле з широкоовальною, незагущеною кроною. Плоди: Великі, можуть досягати в діаметрі 30 мм і вагою близько 10-12 грам. Форма: Округло-серцеподібна. Шкірка: Темно-рубінова. М’якоть: Кармінового відтінку, щільна, смачна і дуже солодка. Сік: Густий, рубінового кольору, як і сама м’якоть. Особливість сорту: Висока транспортабельність і морозостійкість. Висока стійкість до низьких температур і морозів. Відмінна стійкість до розтріскування і гнилення, що робить його ідеальним в умовах з великим обсягом опадів. Популярність черешні Техлован зумовлена її високими якостями та здатністю зберігати привабливий вигляд і смак під час тривалих транспортувань і зберігання. Цей сорт черешні відмінно підходить для вирощування в умовах, де є високі опади і можливість сильних морозів, і дозволяє отримувати стабільний врожай в умовах клімату Центральної та Східної Європи.
Черешня “Тамара” (Tamara) є новим середньо-пізнім сортом черешні чеської селекції з наступними характеристиками: Дозрівання: Наприкінці червня, з точнішим терміном 20-24 червня в умовах Півдня. Плоди: Дуже великі, вагою від 12 грамів, а окремі можуть досягати 15-16 грамів. Діаметр плодів досягає 32 мм, що робить їх одними з найбільших серед черешень. Плоди мають темно-червоний колір, майже чорний при повному дозріванні, сферичної форми і блискучі. Стійкість до розтріскування: Плоди майже не розтріскуються навіть за несприятливих погодних умов, що дозволяє ефективно збирати врожай вчасно. М’якуш: Світло-червоний, дуже соковитий і хрумкий, з щільною структурою. Смак солодкий і гармонійний, з м’якими нотками кислоти, дуже ароматний. Дерева: Стриманої сили росту, компактні, але високоврожайні. Зимостійкість: Висока, що дозволяє успішно вирощувати сорт в різних кліматичних умовах. Черешня Тамара є чудовим вибором для тих, хто цінує великі, соковиті та смачні плоди з високими товарними якостями.
Черешня колоновидна “Сем” є сортом з високими смаковими якостями і спеціальною селекцією для інтенсивного плодоношення. Ось основні характеристики цього сорту: Основні характеристики: Термін дозрівання: Середній. Дерево: Колоновидне, крона овальної форми, компактна, з шириною до 1 м. Це робить його ідеальним для вирощування на обмежених просторах або в контейнерах. Врожайність: Для низькорослої селекції врожайність досягає до 15 кг. Плоди: Великі, масою 8-12 г, рубіново-червоного забарвлення. М’якуш темно-червоний, з рожевими прожилками, щільний, хрящуватий і дуже соковитий. Зимостійкість: Хороша, що дозволяє вирощувати цей сорт в різних кліматичних умовах. Стійкість до захворювань: Стійкий до багатьох хвороб, що забезпечує меншу потребу в захисних обробках. Черешня “Сем” є чудовим вибором для тих, хто шукає компактні рослини з високою врожайністю і великими, соковитими плодами, ідеальними для вживання у свіжому вигляді або для приготування консервів і десертів.
Черешня “Sweetheart” є відмінним середньостиглим сортом канадської селекції, що характеризується високою врожайністю, великими та смачними плодами, які добре зберігаються та транспортуються. Цей сорт самоплідний, що спрощує його вирощування. Він ідеально підходить як для промислових садів, так і для приватного садівництва, завдяки своїм високим товарним якостям та чудовому смаку плодів. Загальні характеристики: Походження: Канада. Термін дозрівання: Середній. Самоплідність: Сорт самоплідний, не потребує додаткових запилювачів. Скороплідність: Вступає у плодоношення на третій рік, швидко досягає максимальних врожаїв. Опис плодів: Розмір плодів: Великі, масою 10-13 г. Форма плодів: Яскраво виражена серцеподібна форма. Колір плодів: Темно-червоний, бордовий. Шкірочка: Щільна, що дозволяє уникнути розтріскування в дощові роки. М’якоть: Вишневого кольору, щільна, хрящувата, дуже соковита. Смак: Неперевершений, солодкий з легкою винною кислинкою та приємним ароматом. Характеристики зберігання: Транспортабельність: Висока, плоди придатні для тривалих транспортувань. Зберігання: Плоди довго не осипаються при дозріванні, що дозволяє розтягнути строки збирання та зберегти врожай. Характеристики дерева: Розмір дерева: Середньоросле. Крона: Розлога, не
Черешня “Sweet Valentine” є новим великоплідним пізнім сортом з Нової Зеландії, що виділяється своїми великими, красивими та смачними плодами. Сорт є самоплідним і стійким до несприятливих погодних умов, що забезпечує стабільну врожайність. Він ідеально підходить для комерційного та приватного садівництва, особливо завдяки своїм високим товарним якостям та відмінній транспортабельності. Загальні характеристики: Походження: Нова Зеландія. Сорт: Мутація сорту “Lapins”. Синонім: Summac. Термін дозрівання: Перша половина липня. Самоплідність: Сорт самоплідний, не потребує додаткових запилювачів. Опис плодів: Розмір плодів: Дуже великі, масою 14-15 г. Зовнішній вигляд: Ефектний, завдяки значним розмірам і темному забарвленню плодів. Шкірочка: Гладка, товста, міцна. М’якоть: Щільна, хрумка, червона. Смак: Дуже високі смакові якості, яскравий і насичений, більш солодкий, з гарним поєднанням цукру та кислоти. Кісточка: Невелика, легко відокремлюється. Стійкість до розтріскування: Висока, навіть за несприятливих погодних умов. Транспортабельність: Придатні для транспортування та ринкових цілей. Характеристики дерева: Розмір дерева: Сильноросле, схильне до утворення вертикальних гілок. Врожайність: Висока, стабільна, з щорічним
Черешня “Саміт” є високоврожайним і зимостійким сортом середньо-пізнього терміну дозрівання, популярним в промисловому вирощуванні за кордоном, особливо через свої винні смакові якості та високу транспортабельність. Цей сорт може бути цінним додатком до садових урожаїв, як у комерційних, так і у приватних садівництвах. Загальні характеристики: Походження: Канадська селекція, отриманий від схрещування сортів черешні Van x Sam. Термін дозрівання: Кінець червня – початок липня, середньо-пізній термін дозрівання. Опис плодів: Розмір плодів: Приблизно 10 грам. Форма: Широко-серцеподібна. Забарвлення: Яскраво-червоне, при повному дозріванні – темно-червоне. М’якоть: Червона, хрящувата, дуже соковита, з винним присмаком. Смакові якості: Відмінні, зі своєрідним винним присмаком. Інші характеристики: Транспортабельність: Висока, плоди придатні для тривалих перевезень. Зимостійкість: Висока. Стійкість до хвороб: Висока, особливо до грибкових хвороб. Вирощування: Сорт популярний за кордоном, використовується в промисловому масштабі. Дерева володіють високою врожайністю та зимостійкістю.